Z jakiego materiału powinien być wykonany dobry kociołek?
Kolejnym aspektem, który warto wziąć pod uwagę przy zakupie kociołka, jest materiał, z którego został on wykonany. Może mieć to bardzo istotny wpływ na przebieg gotowania i trwałość naczynia. Możemy wyróżnić:
• kociołki emaliowane stalowe – bardzo popularne w węgierskich domach, gdzie zastąpiły kociołki miedziane. Cechują się klasycznym wyglądem, są lekkie i łatwe w czyszczeniu (wystarczy namoczyć przez pół godziny). Emalia może zostać uszkodzona, jeżeli rzucimy kociołkiem, przy normalnym użytkowaniu jest jednak wytrzymała;
• kociołki stalowe surowe – są bardzo lekkie, niestety, znacznie trudniej je wyczyścić, konieczne jest natłuszczanie, aby nie dochodziło do korozji;
• kociołki żeliwne surowe – pozwalają bardzo szybko przygotowywać potrawy i długo trzymają ciepło. Do ich wad należy bardzo duża waga, trudność czyszczenia i konieczność natłuszczania, aby nie rdzewiały;
• kociołki żeliwne emaliowane – podobnie jak kociołki żeliwne surowe pozwalają na szybkie przygotowywanie potraw i długie trzymanie ciepła, są ciężkie, w przeciwieństwie do nich jednak nie rdzewieją i nie muszą być natłuszczane.