Lodówka Beko – dlaczego tak ważna jest regulacja temperatury?
Lodówka jest sprzętem zaliczanym do podstawowego wyposażenia kuchni, co nie jest zaskoczeniem, ponieważ trudno dziś wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie bez lodówki. Wiele produktów musi być nieustannie przechowywanych w lodówce w odpowiedniej temperaturze, która uchroni je przed przedwczesnym zepsuciem lub utratą dobrej jakości.
Okazuje się, że nie tylko odpowiedź na pytanie,
jaką lodówkę kupić, jest ważne. Aby cieszyć się dobrą jakością produktów, które znajdują się w lodówce, należy zadbać o odpowiednie ustawienie temperatury wewnątrz lodówki. Wiele osób błędnie uważa, że lodówkę należy ustawić na najniższą możliwą temperaturę, ponieważ zapewni to idealne warunki dla przechowywanej żywności.
Ustawienie temperatury lodówki na zbyt niską temperaturę może doprowadzić do zamrożenia niektórych produktów, które podczas takiego procesu mogą stracić swój smak, formułę oraz wartości odżywcze. Temperatura w lodówce nie powinna być także zbyt wysoka.
Z oczywistych względów, wysoka temperatura panująca wewnątrz lodówki doprowadzi do szybszego psucia się żywności. Najlepsza przestrzeń dla produktów przechowywanych w lodówce panuje wtedy, gdy temperatura w niej jest zróżnicowana dzięki stratyfikacji termicznej.