Data publikacji:

Lodówka Beko – pokrętło temperatury

Lodówka to niezaprzeczalnie jeden z najważniejszych sprzętów w kuchni, a także w całym domu. Nowoczesne lodówki posiadają szereg dodatkowych funkcji, które mają w jak największym stopniu ułatwić codzienne funkcjonowanie wszystkich domowników. W zaawansowanych lodówkach znaleźć można funkcje takie jak: automatyczny filtr do wody, kostkarka, system ochraniający przed szronem, alarm dźwiękowy informujący o otwartych drzwiach, funkcja szybkiego chłodzenia oraz wiele innych. Chociaż dodatkowe funkcje są przydatne w codziennym życiu, to niezmiennie najważniejsza jest główna rola lodówki, czyli utrzymywanie odpowiedniej temperatury wewnątrz. Dobre ustawienie temperatury w lodówce sprawia, że dłużej można cieszyć się świeżością produktów w niej przechowywanych.
lodówka beko

Lodówka Beko – dlaczego tak ważna jest regulacja temperatury?

Lodówka jest sprzętem zaliczanym do podstawowego wyposażenia kuchni, co nie jest zaskoczeniem, ponieważ trudno dziś wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie bez lodówki. Wiele produktów musi być nieustannie przechowywanych w lodówce w odpowiedniej temperaturze, która uchroni je przed przedwczesnym zepsuciem lub utratą dobrej jakości.

Okazuje się, że nie tylko odpowiedź na pytanie, jaką lodówkę kupić, jest ważne. Aby cieszyć się dobrą jakością produktów, które znajdują się w lodówce, należy zadbać o odpowiednie ustawienie temperatury wewnątrz lodówki. Wiele osób błędnie uważa, że lodówkę należy ustawić na najniższą możliwą temperaturę, ponieważ zapewni to idealne warunki dla przechowywanej żywności.

Ustawienie temperatury lodówki na zbyt niską temperaturę może doprowadzić do zamrożenia niektórych produktów, które podczas takiego procesu mogą stracić swój smak, formułę oraz wartości odżywcze. Temperatura w lodówce nie powinna być także zbyt wysoka.

Z oczywistych względów, wysoka temperatura panująca wewnątrz lodówki doprowadzi do szybszego psucia się żywności. Najlepsza przestrzeń dla produktów przechowywanych w lodówce panuje wtedy, gdy temperatura w niej jest zróżnicowana dzięki stratyfikacji termicznej.

Stratyfikacja termiczna w lodówce

Niemal każda sprawnie działająca lodówka ma stratyfikację termiczną. Termin ten oznacza zróżnicowaną temperaturę panującą w lodówce. Różnica temperatur rozkłada się pionowo wewnątrz lodówki i dzięki temu tworzone są strefy chłodzenia różniące się od siebie osiąganą temperaturą.

Strefy chłodzenia są przypisane do określonych produktów spożywczych, dlatego odpowiednie, przemyślane rozkładanie żywności w lodówce pozwala maksymalnie wydłużyć ich świeżość. Umieszczanie produktów w określonych strefach nie tylko pozwala dłużej zachować ich świeżość, ale także chroni całą lodówkę przed nagłym wzrostem temperatury, dlatego właściwa segregacja produktów w lodówce może pozytywnie wpłynąć na pobór prądu.

Przeczytaj także: Lodówka side by side. Co to znaczy? Czy warto ją wybrać?

Jak rozmieścić produkty w lodówce?

Temperatura w lodówce dzieli ją na kilka stref, które osiągają idealną temperaturę do przechowywania odpowiednich produktów spożywczych. Tradycyjny rozkład lodówki dzieli ją na kilka stref:
  • Najwyższa półka – tu panuje temperatura od 7 do 13 stopni Celsjusza. Na najwyższej półce umieszcza się produkty, które nie potrzebują mocnego chłodzenia, takie jak na przykład dżemy, sosy, przyprawy, soki.
  • Środkowa półka – temperatura, jaką można tu osiągnąć, to około 5 stopni Celsjusza. Na tej półce należy przechowywać wędliny, jaja, nabiał, a także przygotowane wcześniej produkty, takie jak np. ugotowany obiad.
  • Najniższa półka – tu panuje najniższa temperatura w całej lodówce i wynosi około 2 stopnie Celsjusza. To miejsce idealne do przechowywania świeżego mięsa, mięsa ryb, owoców morza oraz innych produktów spożywczych, które wymagają mocnego chłodzenia.
  • Szuflady – szuflady najczęściej znajdują się na samym dole lodówki, pod najniższą półką. Temperatura w szufladach wynosi około 7–8 stopni Celsjusza. W tym miejscu należy przechowywać świeże owoce, warzywa, a także wybrane sery dojrzewające.
  • Komora zerowa – taką komorę znaleźć można w nowszych modelach lodówek. Komora zerowa, oznaczona jako Fresh Zone lub Zero Bio, służy do przechowywania produktów o wyjątkowo krótkiej dacie przydatności (świeże mięso, ryby, wędliny). Dzięki temperaturze wynoszącej od 0 do 3 stopni Celsjusza panują w niej warunki idealne do przechowywania takiej żywności.
  • Szuflady podświetlane – to nowoczesne rozwiązanie, które sprawia, że światło w szufladach świeci się nawet po zamknięciu drzwi lodówki. Stałe podświetlenie podtrzymuje proces fotosyntezy owoców i warzyw, co wydłuża ich świeżość.

Jak ustawić temperaturę w lodówce?

Odpowiednie ustawienie temperatury w lodówce powinno wynosić więcej niż 0 stopni Celsjusza, ale jednocześnie nie więcej niż 5 stopni. Optymalnym rozwiązaniem jest ustawienie temperatury na około 2–4 stopnie. Takie warunki niwelują ryzyko rozwoju bakterii oraz innych szkodliwych drobnoustrojów, a także pozwolą zachować dobry smak produktów i ich wartości odżywcze.

Jak ustawić termostat w lodówce?

Za utrzymanie odpowiedniej temperatury w lodówce odpowiedzialny jest termostat. Termostat w lodówce zazwyczaj można ustawić w granicach od 2 do 8 stopni Celsjusza. W lodówkach spotkać można dwa rodzaje regulacji termostatów:
  • Elektroniczna regulacja – to rozwiązanie umieszczane w nowoczesnych lodówkach, które obecnie znaleźć można w większości sklepów z wyposażeniem domowym. Elektroniczny termostat to proste urządzenie o intuicyjnej obsłudze. Zazwyczaj występuje w formie panelu sterowania, na którym można ustawić stopień chłodzenia, korzystając z odpowiednich przycisków. Przyciski zazwyczaj oznaczone są symbolami „+” oraz „-”. Nowoczesne lodówki z rozbudowanym panelem sterowania dają możliwość ustawienia dodatkowych funkcji, które zwiększą komfort korzystania ze sprzętu.
  • Mechaniczna regulacja – to bardziej tradycyjna metoda regulacji temperatury. Opiera się o działanie prostego mechanizmu, zazwyczaj w formie pokrętła, za pomocą którego ustawia się odpowiednią temperaturę. Regulacja temperatury pozwala na ustawienie jej na jeden z poziomów, zazwyczaj od 1 do 7. Warto pamiętać, że wartości te nie oznaczają stopni Celsjusza, a poziomy chłodzenia. Szczegółowo opisane temperatury, które dominują na danych poziomach chłodzenia, są określone w instrukcji obsługi lodówki. Optymalnym rozwiązaniem jest ustawienie lodówki na poziom średni, czyli 3 lub 3,5. Taki mechanizm termostatu posiada także pozycję 0. Ustawienie lodówki na tę pozycję sprawia, że lodówka, mimo swojego działania, nie chłodzi.

Jak prawidłowo dbać o lodówkę?

Aby utrzymać dobrą jakość produktów przechowywanych w lodówce, należy nie tylko ustawić odpowiednią temperaturę, ale także dobrze dbać o posiadany model chłodziarki. Wybierając lodówkę dla siebie, należy wybrać taką o możliwie jak największej klasie energetycznej. Aby długo cieszyć się dobrym działaniem lodówki, warto przestrzegać także kilku prostych zasad:
  • Nie należy wkładać do lodówki ciepłych produktów,
  • umieszczaną w lodówce żywność należy rozkładać na półkach w luźny sposób, a najlepiej tak, aby produkty nie dotykały tylnej ściany urządzenia,
  • należy ustawić lodówkę w możliwie jak największej odległości od ciepłych sprzętów, takich jak kuchenka czy piekarnik, oraz ciepłych ścian i miejsc o mocnym nasłonecznieniu,
  • nie należy zostawiać otwartych drzwi lodówki, aby nie podnosić temperatury panującej w komorze.
Zdjęcie: NomadSoul1/Envato Elements